Dům kultury

objekt č. 24 | ul. U Divadla, Teplice

Karel Hubáček patří k nemnoha výrazným osobnostem české architektury, které zanechaly v Teplicích svou stopu. Podle jeho návrhu vznikl mezi léty 1977 a 1986 Dům kultury. Autor, známý především díky stavbě vysílače a hotelu na Ještědu, vždy nalézal nevšední technická řešení. Nejinak tomu bylo i v Teplicích. Celý návrh je podřízen hlavnímu cíli: výborné akustice. To je znatelné zvlášť na konstrukci stavby s dvojitými stěnami, do té doby nevyzkoušenému řešení stropů i tvaru hlavního koncertního sálu, který se propisuje do křivky střechy. Hubáčkův ateliér SIAL vyvinul pro Dům kultury také speciální akustické obklady.

Experiment se zdařil dokonale. O koncertním sálu se říká, že patří k akusticky nejlepším u nás a mnohokrát se tu proto nahrávala vážná hudba.

Strohý zevnějšek stavby rozhodně nepoutá pozornost, však také Hubáčkovým heslem bylo, že "zdobíme jen to, co jsme špatně vymysleli". Na strohosti stavby se však kromě estetiky osmdesátých let podepsal také napjatý rozpočet, který neumožnil realizovat všechno tak, jak Hubáček původně zamýšlel.

Návrh Kulturního domu byl v roce 1989 oceněn hlavní cenou světového bienále Interarch. Dnes zde sídlí a pořádá pravidelné koncerty Severočeská filharmonie a funguje zde jediné teplické kino. Estrádní sál slouží tanečním kurzům a koncertům.

Kolonádu navrhl Otakar Binar, mj. autor interiérů hotelu na Ještědu. Měla spolu s kulturním domem tvořit rámec zcela přebudovaného lázeňského města, kterému ještě v osmdesátých letech minulého století ustupovaly celé ulice klasicistních domů. Na jejich místě vznikla, bohužel, podřadná zástavba panelových domů, mezi nimiž je Dům kultury snad jedinou kvalitní architekturou.

zvuková stopa: Dům kultury; 2:12, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 23.494" N, 13° 49' 34.55" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz