Kostel sv. Alžběty

objekt č. 14 | Zeyerovo náměstí, Šanov

Teplice se mohou chlubit celou řadou unikátních staveb, jednou z nich je bezesporu i kostel svaté Alžběty Durynské na Zeyerově náměstí. Jde totiž o jednu z mála českých prací předního rakouského architekta Heinricha von Ferstela, autora Votivskirche a budovy univerzity ve Vídni.

Nelze se divit tomu, že Ferstel zakázku daleko od rakouské metropole přijal. V době stavby novogotického chrámu, tedy v letech 1864 až 1877, byly totiž šanovské lázně velice proslulé. Šanov, německy Schönau - tehdy existoval jako samostatná obec. Radní usilovali o povýšení na město (jistě v tom lze najít i prvek jistého konkurenčního boje s Teplicemi) – k tomu však bylo nutné vybudovat katolický kostel. Záměr podpořil i kníže Edmund Clary-Aldringen. Nic tedy nebránilo tomu, aby 18. listopadu 1864 byl posvěcen základní kámen budoucího chrámu. Pamětní desku na tuto událost je možné ještě dnes najít pod vstupním schodištěm.

Stavbu sice zpozdila prusko-rakouská válka, nicméně kostel byl po třinácti letech dokončen a roku 1877 vysvěcen. Svému účelu chrám slouží dodnes. Je jedním z farních kostelů teplického děkanství, které má od roku 1990 ve správě komunita Salesiánů Dona Bosca. Nad kruhovou rozetou v průčelí kostela je socha svaté Alžběty Durynské. Socha vedle schodiště, která původně stávala na silnici mezi Teplicemi a

Trnovany, zpodobňuje svatého Jana Nepomuckého. Kostel je ve velmi špatném technickém stavu. Děkanství, které spravuje řadu kostelů v Teplicích i mimo ně, nemá na rekonstrukci potřebné prostředky.

zvuková stopa: Kostel sv. Alžběty; 2:11, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 32.589" N, 13° 50' 16.172" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz