Zámek

objekt č. 30 | Zámecké náměstí, Teplice

V klasicistní budově zámku dnes sídlí Regionální muzeum Teplice. Na jeho místě stával románský klášter benediktinek, který ve 12. století založila královna Judita, druhá manželka českého krále Vladislava II. Během husitských válek byl klášter vydrancován a jeptišky odsud odešly. Historie zámku se začíná psát v 16. století, kdy teplické panství získal Volf z Vřesovic a rozhodl se zde vybudovat důstojné sídlo. Dalším majitelům, Vchynským, bylo uprostřed třicetileté války panství i se zámkem zkonfiskováno a jeho novým pánem se stal polní maršál Jan Aldringen. Od roku 1634 až do konce 2. světové války v Teplicích panství drželi Clary-Aldringenové. Ti měli u dvora význačné postavení a snažili se o rozvoj společenského života v Teplicích. Nechali přistavit barokní západní křídlo s konírnami, dále Zahradní a plesový dům, též v barokním slohu. Za zámkem vznikla rozsáhlá zámecká zahrada: podle módy nejprve francouzského stylu – se vzácnými květinami, bludišti, kašnami i umělými jeskyněmi, později přebudovaná na anglický park. Erb Clary – Aldringenů můžete vidět na klasicistním portálu nad vchodem zámku.

Základem teplického muzea se staly soukromé sbírky, které koupila Muzejní společnost, založená roku 1894. Kromě sbírek se Muzejní společnost zabývala archeologickými památkami – ty byly téměř každodenně odkrývány při těžbě uhlí v okolí Teplic.

Můžete zde navštívit stálou expozici o lázeňství, archeologii, keramice a porcelánu, gotickém a barokním umění nebo si prohlédnout zámecký interiér. Nedávno bylo otevřeno románské křídlo s expozicí „Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích“. Také je možné navštívit kryptu někdejší basiliky. Blízko ní, v samostatné severní boční kapli, byly nalezeny ostatky královny Judity.

zvuková stopa: Zámek; 2:13, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 14.239" N, 13° 49' 33.831" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz