Městské lázně

objekt č. 16 | křižovatka ulic Kollárova a Vítězslava Hálka, Šanov

Na konci Kollárovy ulice je od roku 2008 do očí bijící prázdné místo. Právě zde od roku 1908 stávaly Jubilejní lázně císaře Františka Josefa I., postavené k 60. výročí nástupu mocnáře na trůn a 50. výročí založení městské spořitelny, která stavbu sponzorovala.

V 19. století byly Teplice vyhlášeným lázeňským městem, ale nejen místní tu postrádali očistné zařízení. Projekt v duchu německé renesance s prvky secese vypracoval Ing. Odon Zdarek.

Jubilejní lázně, později přejmenované na Městské, nabízely, kromě plavání v bazénu s termální vodou, také inhalatorium a sprchové, vanové, vzdušné, parní i sluneční lázně až do počátku devadesátých let dvacátého století.

Přestože příběh zkázy začal už v osmdesátých letech špatně provedenou rekonstrukcí, lázně fungovaly až do roku 1993. Tehdy byly prodány soukromé společnosti, která navzdory slibům objekt uzavřela a přestala se o něj zajímat. Objekt vystřídal mnoho vlastníků; i přes ambiciózní plány komplex nebyl opraven. Kvůli havarijnímu stavu budovy nezbylo nic jiného než nechat sejmout památkovou ochranu a lázně zbourat.

Místo nich má zde výhledově vyrůst jiná nemovitost. Je jen na zájmu Tepličanů, jestli o tom, co tu bude stát, nechají rozhodovat samotného investora, anebo se zapojí do diskuze, jako je to obvyklé ve vyspělých zemích. V opačném případě nám na kdysi honosnou instituci zbudou jen nostalgické vzpomínky v podobě starých fotek, pohledů a zapsaných svědectví těch, kteří měli to štěstí a mohli projít léčebnou kúrou v Jubilejních lázních.

zvuková stopa: Městské lázně; 2:07, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 32.109" N, 13° 50' 5.313" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz