Stráž císaře Františka Josefa

objekt č. 07 | ulice Na Letné, Teplice

Bizarní dominanta na Letné, dříve Královské výšině, nesla hrdé jméno Stráž císaře Františka Josefa I. V roce 1877 do ní architekt Gustav Jirsch promítl všechny významné styly – od gotického lomeného oblouku až po renesanční okno.

Rozhlednu, která také nabízela posezení v restauraci a ubytování, postavil jeden z nejvýznamnějších teplických spolků druhé poloviny devatenáctého století – Horský spolek. Ten, podobně jako současný Klub českých turistů, pečoval o stezky v Krušných horách i Českém středohoří. Stráž Františka Josefa I. tak nesloužila jen jako oblíbený cíl výletů lázeňských hostů, ale také jako sídlo aktivního spolku. Na přelomu 19. a 20. století se v zahradní kavárně během léta konaly též večerní symfonické koncerty.

Po první světové válce v souvislosti s pádem rakousko-uherské monarchie došlo k přejmenování na Vysokou stráž. Ještě za první republiky sem proudily davy místních i lázeňských hostů. Po druhé světové válce však začala rozhledna chátrat. Tou dobou zde byl umístěn výtvarný ateliér a o něco později amatérská radiostanice.

Smutnou kapitolou jsou v historii této dominanty devadesátá léta. Podnikatelský plán jejího majitele nevyšel a stavba nezadržitelně chátrala. Až v roce 2003 se stalo nečekané – jedna z významných firem regionu objekt koupila a kompletně zrekonstruovala. Obnova byla dokončena na jaře 2008. Doslova z popela povstalá stavba ale není veřejnosti přístupná.

zvuková stopa: Stráž císaře Františka Josefa; 1:52, 1,7 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 14.304" N, 13° 50' 2.342" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz