Segerova vila

objekt č. 03 | Maxe Švabinského 2005/4, Teplice

Ve svahu ulice Maxe Švabinského stojí na první pohled nenápadná bílá vila. Jde však o rozsáhlou funkcionalistickou vilu manželů Segerových z roku 1932. Ernst Seger byl společníkem vídeňské továrny na kravaty Dénes & Seger, která přesídlila do Teplic.

Vila vznikla podle návrhu architekta Kurta Spielmanna (1903 až 1943), který v Praze realizoval několik vil, činžovní dům a továrnu. U Segerovy vily se Spielmann nechal zřetelně inspirovat funkcionalistou Adolfem Loosem, autorem slavné Müllerovy vily na pražské Ořechovce. I zde Loosův Raumplan, rozvinul důmyslnou práci s prostorem. Koncept je navíc podpořen členitým půdorysem. Problém se svažitým terénem architekt vyřešil zapuštěním části stavby do země, kam umístil obslužné místnosti – garáž a sklepy.

Segerovi v nové vile dlouho nepobývali. Vzhledem ke svému židovskému původu mohli v Teplicích zůstat jen do konce třicátých let, tedy do záboru Sudet nacisty. Vila byla zkonfiskována ve prospěch města. Rodina pak byla zavražděna v koncentračním táboře Malý Trostinec. Architekt Spielmann zahynul v Osvětimi.

Po druhé světové válce pravděpodobně spravovaly vilu hnědouhelné doly a je možné, že i nadále sloužila k obytným účelům. Už v roce 1949 úřady konstatovaly, že se vila nachází v poměrně špatném stavu: pro neudržování kanalizace byla podmáčená a kvůli zanedbaným okapům se zřítila část stropů. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století byla v budově umístěna školka. Po revoluci získal vilu nový majitel a nechal ji citlivě zrekonstruovat. Interiér je nový, původní je jenom schodiště a posuvné dveře v patře.

Vzhledem k tomu, že je vila majiteli obývána, není prohlídka možná.

zvuková stopa: Segerova vila; 2:10, 1,0 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 16.669" N, 13° 49' 7.809" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz