Zámecká zahrada

objekt č. 04 | Teplice

Zámecká zahrada vznikla v 16. století zároveň se stavbou zámku, když vyšly z módy kamenné hrady a šlechta se stěhovala do pohodlnějších a reprezentativnějších sídel. Jezuita Bohuslav Balbín znal její barokní podobu a považoval ji za jeden z nejkrásnějších parků v Českém království. Se změnou módy se změnila i zahrada, tentokrát podle francouzských vzorů, přibyla zelená bludiště, umělé jeskyně, kašny a pečlivě osázené a geometricky precizní záhonky s květinami. Další změnu provedl na konci 18. století nový majitel teplického panství Jan Nepomuk Clary-Aldringen, tentokrát se zámecká zahrada proměnila do podoby anglického parku, záhonky ustoupily rozsáhlým trávníkům, rybníkům a vzácným stromům.

Zahrada se rozkládá okolo Horního a Dolního rybníka. Uprostřed obou rybníků jsou umělé ostrovy, ten na Horním rybníce nese jméno manželky knížete Edmonda Elisy Alexandriny. Dříve byl přístupný po litinovém můstku s ozdobnou brankou s nápisem Elisalex Insel. Dřevěný, dodnes zachovaný ale značně poškozený altán sloužil jako kryté přístaviště loděk knížecí rodiny, která na rybníce pořádala večerní vyjížďky na gondolách při kterých hudebníci hráli Mozartovy skladby.

Zámecká zahrada ukrývá také klasicistní altánek, řadu soch svezených z okolí, bustu Beethovena, desku vyznačující legendární setkání Goetha, Beethovena a císařské rodiny, zavřené městské koupaliště a zámecké divadlo, ve kterém se konají svatby – V jeho štítu drží amorci sluneční kotouč a lyru, symboly řeckého boha umění Apollóna.

Návštěvnice lázní ve svých zápiscích z roku 1936 o zahradě píše: „Vydechuje zde klid a mír, člověk je zde uzavřen před starostmi a námahami života, hluboký stín stromů vytváří zeď mezi naším všedním životem a kouskem snu, kterému se zde oddáváme. Kdy se asi na této stezce objeví postava Goetha? Nezahnul snad kolem tamtoho houští Beethoven se skloněnou hlavou? Nebyla to Wagnerova hlava, která právě vyhlížela za oním silným kmenem stromu?“

Uvidíte-li v parku evropské velikány, nevíme. Každopádně ale můžete pozorovat i krmit veverky, labutě, kachny a tlusté kapry. Oblíbeným místem pro rodiny s dětmi je hřiště „U opiček“, ty jediné, prosíme, nekrmte.

zvuková stopa: Zámecká zahrada; 2:54, 2,7 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 7.499" N, 13° 49' 29.522" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz