Krupská brána

objekt č. 47 | U Krupské brány

Teplice mívaly – stejně jako každé středověké město – své hradby, které byly obvykle v průběhu 19. století zbořeny. V Teplicích na ně upomíná už jen několik místních názvů, mezi nimi je nejznámější ulička U Krupské brány.

Opevnění v případě Teplic nebylo nijak masivní: tvořila ho metr silná zeď, vysoká maximálně 3 metry. Spojení s okolím zajišťovaly čtyři brány: na jihovýchodě Lázeňská, na západě Zámecká nebo též Bílinská, na severozápadě Lesní a na severovýchodě Krupská nebo také Drážďanská.

Rozrůstajícímu se městu začal být hradbami uzavřený prostor příliš těsný. První padla Lázeňská brána po požáru v roce 1793, což umožnilo rozvoj Lázeňského náměstí. Bílinská brána byla zbořena roku 1810, Krupská o 16 let později. Poslední, Lesní brána byla zrušena v roce 1846. Bílinská brána uvolnila místo přestavbě Úřednického domu. V prostoru Krupské brány vzniklo Rudolfovo náměstí, které dnes ustoupilo křižovatce u divadla.

Krupská ulice, spojující Krupskou bránu s Tržním náměstím (dnes náměstím Svobody), byla rušnou třídou jak ve středověku a raném novověku, tak po zrušení bran a zbourání hradeb. Právě zde vznikl v roce 1932 první teplický obchodní dům Jepa. Pod názvem Krušnohor sloužil až do 80. let 20. století.

Krupská ulice si čilý ruch zachovala dodnes: je v podstatě jedinou skutečnou pěší zónou s obchody a kavárnami v celém městě.

zvuková stopa: Krupská brána; 1:53, 1,74 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz