Dům Zlatý kříž

objekt č. 43 | Zámecké náměstí 69, Teplice

V severní části náměstí, přímo naproti teplickému zámku, stojí klasicistní dům zvaný "Zlatý kříž". Dům nechala jako hotel postavit v roce 1809 zámožná rodina budoucího starosty Teplic Eduarda Johna. Ve třiceti pokojích se za dobu jeho provozu vystřídala celá řada významných hostů; na trojici z nich se ale vzpomíná i daleko za hranicemi města. Právě zde se totiž po klíčové bitvě u Chlumce a Přestanova v září roku 1813 sešli ruský, rakouský a pruský panovník, aby společně dojednali další postup proti Napoleonovi.

Po Napoleonově neúspěchu v Rusku v roce 1812 se Rakousko s Pruskem pokusily zvrátit jeho nadvládu ve střední Evropě, ale francouzskému císaři se neuvěřitelně rychle podařilo vybudovat armádu novou. S ní pak dal německo-rakouským oddílům u Drážďan za vyučenou. Pronásledováním spojenecké armády, která ustupovala do Čech, pověřil Napoleon generála Vandamma. Rozhodující bitva začala 30. srpna 1813 ráno pod Nakléřovským průmyslem, v prostoru mezi Teplicemi a Ústím. Francouzi začali ztrácet svou převahu, protože se ke spojencům přidaly ruské oddíly. Vandamme však věřil v příchod posil. Ty skutečně dorazily, ale v pruských uniformách. Tím pádem měli spojenci více jak dvojnásobnou přesilu. Vandamme se rozhodl pro ústup; v tu chvíli ale třetina jeho armády už byla po smrti. On sám byl zajat a zbytek vojska se rozprchl.

Během dvou dnů padlo přes 21 000 vojáků, z toho asi polovina na francouzské straně. Dále bylo zničeno na šest stovek domů. Chlumec, Stradov, Přestanov, Chabařovice, Žandov a Dolní Varvažov lehly popelem.

Nastal čas na poradu mezi samotnými monarchy. A tak se 9. září 1813 sešla v hotelu Zlatý kříž na Zámeckém náměstí v Teplicích pozoruhodná trojice: ruský car Alexandr I., rakouský císař František I. a pruský král Bedřich Vilém III. Spolu s vyslanci anglického krále dojednali koordinaci dalších vojenských akcí, čímž vytvořili základ budoucí Čtyřdohody, paktu, který pak dlouho určoval rozdělení sil v Evropě.

Napoleon, stále ještě vyčkávající u Drážďan, se s porážkou nesmířil a situaci chtěl zachránit vpádem do Čech. Už 18. září byl ale u Varvažova poražen rakouskými jednotkami generála Colloredo-Mansfelda. V říjnu 1813, měsíc po schůzce v Teplicích, pak Napoleon utrpěl klíčovou porážku u Lipska. Vize jednotné Evropy pod francouzskou standartou tak definitivně vzala za své a teplická schůzka v tom hrála nemalou roli.

zvuková stopa: Dům Zlatý kříž; 2:53, 2,64 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz