Hotel Prince de Ligne

objekt č. 40 | Zámecké náměstí, Teplice

Hotel Prince de Ligne postavil v roce 1824 Anton Richtr. Dům dostal své jméno na počest rakouského maršála a belgického diplomata Charlese Josepha de Ligne (1735 – 1814). Ten do Teplic v roce 1785 provdal svou dceru Kristýnu za Jana Nepomuka Clary-Aldringena.

V mládí se princi de Ligne dostalo kvalitního vzdělání z nejrůznějších oblastí od dvorní etikety, literatury a filosofie až po bitevní taktiku. Byl proto nejen skvělý válečník, ale také politik, diplomat, zábavný spisovatel, autor memoárů a pravý aristokrat. Do armády vstoupil v raném věku a za své zásluhy byl brzy povýšen. Proslavil se v sedmileté válce o rakouské dědictví proti Prusům a v roce 1789 se společně s generálem Laudonem zasloužil o dobytí Bělehradu.

Během svého pestrého života se setkal s celou řadou významných státníků, jako byli Ludvík XV., Ludvík XVI., Marie Antoinetta, Marie Terezie a Kateřina Veliká, se kterou pobýval v roce 1787 v Rusku a doprovázel ji na Krym. Přátelil se také s Potěmkinem, Goethem, Voltairem, Rousseauem, Casanovou a s mnoha dalšími významnými osobnostmi. Také se stal přítelem a poradcem císaře Josefa II.

Prince de Ligne Teplice pravidelně navštěvoval v letech 1794 – 1812. Více než sto let po něm byla pojmenována výšina nad Šanovem, kde dnes stojí Obchodní akademie. Šlechtic však Teplicím přinesl mnohem víc: svému zeti zprostředkovával architektonické novinky západní Evropy, což se odrazilo na dnešní podobě zámku i jeho zahrady.

Mnoho významných lidí navštěvovalo hotel Prince de Ligne, který mimo jiné hostil i knížete Metternicha. Největší věhlas získal hotel až ve čtyřicátých letech minulého století, kdy byla v domě zřízena restaurace. Od 70. let století dvacátého byl dům postupně využíván k různým podřadným účelům a dále se neudržoval. V roce 1986 ho převzal podnik Sklo Union. Celý dům byl od základů zrekonstruován podle původních návrhů. Nyní opět slouží jako hotel a znovu se v něm setkávají více či méně významné osobnosti.

zvuková stopa: Hotel Prince de Ligne; 2:35, 2,37 MB; verze pro tisk: pdf

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz