Šanovská vyhlídka

objekt č. 11 | křižovatka ulic Ševčíkova a Kmochova cesta, Šanov

Na konci ulice Kmochova stezka, na zelené turistické značce, stojí značně zdevastovaný litinový altánek, pod kterým se nabízí jedna z krásných teplických vyhlídek.

Samotná vyhlídka se nachází ve svahu pod altánem, ze kterého se Vám naskytne pohled nejen na město, ale také na jeho nejbližší okolí, kterému vévodí masiv Krušných hor. Vpravo na hřebeni je možné vidět budovu s věžičkou, tedy vrchol Komáří vížky, na kterou vede z Bohosudova lanová dráha. Na druhé straně hřebene, směrem na severozápad, rozeznáte při pěkném počasí tři větrné elektrárny poblíž Vrchu tří pánů u Nového Města.

Vraťme se ale k samotným Teplicím. Pod vyhlídkou se rozprostírá Šanov. Vpravo přímo pod Vámi se nachází koncertní pavilon ve tvaru mušle – prostor, kde se v letní sezóně konají koncerty Severočeské filharmonie Teplice. Na levé straně parku stojí žlutá budova Kamenných lázní, vpravo už nevyužívané podlouhlé Hadí lázně. Za nimi, směrem k horám, stojí lázně Vojenské. Park uzavírá kostel sv. Alžběty s vysokou, hubenou věží, tyčící se přímo naproti Vám.

Nyní se pohledem přesuneme doleva směrem k centru Teplic. Budova připomínající zámek na skále je sídlem obchodní akademie. Štíhlá červená věž vpravo od ní patří kostelu sv. Bartoloměje. Mezi historickým centrem a věží kostela sv. Alžběty můžete zahlédnout světlou protáhlou stavbu s dvěma štíty – hlavní vlakové nádraží. Vpravo, za Šanovem, se rozkládají Trnovany. Většina jejich původní zástavby však byla vybourána a nahrazena sídlišti a obchodními domy.

Za zmínku však stojí trnovanský kostel, zvaný „Červený“, jehož věž vykukuje zpoza domů vlevo dole pod Komáří vížkou. Blíže k Vám, vpravo od věže kostela, je malá, modrá, prosklená kopule plavecké haly. Ještě dále se město zvedá a přechází v městskou část Šanov II, které vévodí nejvyšší věžák nazývaný Boží prst.

zvuková stopa: Šanovská vyhlídka; 2:18, 2,1 MB; verze pro tisk: pdf

GPS: 50° 38' 25.937" N, 13° 50' 22.725" E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Pro polis Make a connection Gymnázium Teplice Český rozhlas Sever iTeplice.cz Capsa.cz